Her ser du hvordan race standarten for RatTerrier skal være!

 

RAT TERRIER

Oprindelse: USA

Anvendelse:               Alsidig gård, jagt og ledsagehund

 

Klassifikation:            FCI Gruppe 3 (Terriers)

                                 

Historie:                     Racen Rat terrier var oprindelig en gårdhund. Dens formål var at holde området fri for rotter og andre skadedyr. Den arbejdede lige godt over som under jorden. I dag er det en alsidig selskabshund, der stadig kan jage småvildt.

 

Helhedsindtryk:          Lille til middelstor med plettet pels. Den er robust og kompakt og giver indtryk af elegance og smidighed. Den udstråler fart og styrke. Benstammerne skal være middelkraftige og i balance med hundens størrelse. Racen skal være velbalanceret med harmoniske linier, hårde muskler og stram hud. Den må ikke være let, have spinkle benstammer eller vise dværghundepræg. Klodsethed eller grovhed er ikke ønskeligt. Ærefulde skrammer og brækkede eller manglende hjørne- eller fortænder skal ikke straffes.                                                                                                                   

 

Proportioner:             En Rat Terrier skal være rektangulær. Afstanden fra mankens højeste punkt til underlaget skal være lidt mindre end længden målt fra skulderspidsen til sædebensknuden. Kropsdybden målt ved albuerne skal være af samme længde som afstanden fra albuerne til underlaget.

     

Temperament:            Særdeles opmærksom, hengiven og fuld af energi. Den skal også være trænbar og lydig. Den er ingen slagsbror og enes normalt godt med andre hunde. Den kan være reserveret over for fremmede. Underdanighed er ikke en fejl. Aggressivitet og skyhed skal straffes.                          

 

Hoved:                       Set forfra og fra siden ligner det en brat afskåret kile. Set forfra bliver hovedet gradvist smallere fra ørerne til næsespidsen – uden at virke spidst. Området under øjnene skal være godt udfyldt.  

 

      Skalle:                  Moderat bred med næsten flad pande, der runder mod nakkeknuden og siderne. Disse forløber jævnt fra øjnene og op mod øreansætningen. Nakkeknuden er ikke fremtrædende.

      Stop:                    Moderat – men tydeligt markeret

      Næse:                   Farven skal harmonere med kropsfarven og fuldstændig pigmenteret. En ”vinternæse” er tilladt.     

      Næseparti:            Skal være kortere end skallen. Det er kraftigt og bliver jævnt smallere mod næsespidsen.

      Læber:                  Tørre og tilliggende. Farven skal harmonere med næsens farve eller kan være rosa. Både helfarvet og plettet pigment er tilladt.                                                                                            

      Kæber, bid:           Saksebid – tangbid er acceptabelt. Underkæben skal være stærk og veludviklet. Tænderne store og stærke.                                                                                                                    

      Kinder:                  Flade og muskuløse – aldrig udstående

 

Øjne:                          Ovale og ikke store. De er skråtstillede og bredt placerede. Udtrykket er intelligent, opmærksomt og nysgerrigt. Øjenfarven harmonerer med pelsfarven og varierer fra mørkt brun til hasselnøddefarvet. Øjenrandenes pigmentering skal harmonere med næsefarven og aftegningerne i ansigtet. Grå øjne er kun acceptabelt hos hunde med blå eller blå/fawn pelsfarve.                                      

                                                                                                                                                 

Ører:                          Er ansat på skallens øverste, yderste kant. Ørets base skal være på linie med yderste øjenkrog. Ørerne bæres helt eller halvt opretstående. De kan også være hængende. Ingen af delene foretrækkes. De er V-formede med let rundede spidser. Størrelsen skal være i balance med hovedet. De skal bæres ensartet, når hunden er opmærksom. Rosenører er en fejl.

Hals:                          Stærk og harmonisk med en smuk nakkebue. Den går jævnt over i skulderen. Længden er i balance med hovedet.

Krop:                          Muskuløs og smidig. Kompakt og stærk. Musklerne er flade og falder godt sammen med kroppen.

      Overlinie:               Jævn og harmonisk                                                                                                  

      Ryg:                     Lige og fast fra ryg til lænd                                                                                       

      Lænd:                   Kort og med svagt hvælvet overgang til det let rundede kryds

      Kryds:                   Let rundet                                                                                                                 

      Bryst:                    Godt hvælvede ribben, der når ned til albuerne. Set forfra er tværsnittet ovalt. Brystkassen er moderat bred, og ribbenene når godt bagud. Forbrystet er markeret. Kropsdybden er den samme som afstanden fra albuerne til jorden.                                                                                

      Underlinie:             Stiger gradvis mod lænden og er moderat optrukken.

 

Hale:                          Er ansat i forlængelse af ryglinien. Halen kan kuperes. Den kan også være naturlig kort eller naturlig lang. Den lange hale bliver smallere mod spidsen. Længden er ikke vigtig. Halen bæres forskelligt efter hundens sindsstemning. Den kan bæres fra under vandret til næsten lodret. Ikke oprullet.

                                  NB: Halekupering er forbudt i Danmark. Alle Amerikanske hunde udstilles og bedømmes ”Dock tailed”. Hunde med hale Har indtil for ganske nylig ikke kunnet udstilles i USA! Derfor er standarten på halen "ønskelig" Men endnu ikke et ultimatum. Bobtailgenet er meget udbredt hos racen.

Lemmer:

      Forpart:               

      Skuldre:                Skulderblad og overarm er næsten lige lange og godt tilbagelagte. Muskulaturen er flad, og mellemrummet mellem skulderbladene giver plads til en fri bevægelse.                       

      Overarm:               Overarm og skulderblad er næsten lige lange og godt tilbagelagte.                             

      Albuer:                  Placeret lodret under skulderbladets højeste punkt og er hverken indad- eller udaddrejede.

      Underarm:             Lige og parallelle

      Mellemhånd:          Set fra siden er den let skråtstillet.                                                                             

      Forpoter:               Ovale, kompakte og moderat hvælvede. Hverken indad- eller udaddrejede. Tykke trædepuder og hvælvede kløer. Vildkløer kan fjernes.

                                  NB: Det er forbudt at fjerne vildkløer i Danmark. Kan ikke udstilles i USA med vildtkløer, da det er en jagthund.

     

      Bagpart:               Helhed: Tør og muskuløs i harmoni med forparten. Må ikke være overbemusklet eller grov.

      Knæ:                    Velvinklede

      Mellemfod:            Kort, parallel og lodret stillet

      Bagpoter:              Noget mindre end forpoterne – ellers som disse.

 

Bevægelse:                Et jordvindende og effektivt trav med rækkevidde og drive. Benene føres parallelt, men når farten øges, nærmer de sig midterllinien. Albuerne ligger fast, og bevægelserne må ikke være vævende eller rullende.

Hud:                           Huden skal være stram.

 

Pels:                         

      Hårlag:                  Kort, tilliggende, glat og skinnende. Kvaliteten kan variere. En lille halskrave og bølger langs ryggen er tilladt – men ikke ønskelig. Den mindste antydning af en utypisk eller krøllet pels er diskvalificerende. Skæghår må ikke fjernes. Hårløshed er diskvalificerende.

     

                                                                                                                                                 

 

Farve:                         Alle variationer af plettet mønster accepteres. Mønstret beskrives som store pletter i en eller flere farver sammen med hvidt – undtagen hos helt hvide hunde, hvor der kan forekomme ekstremt mønster med kun prikker eller meleret hud. Tilladte farver med eller uden tan-farve omfatter fortrinsvis sort, leverbrun, rød, abrikos, blå, fawn, rødgul, citronfarvet eller hvid.

                                  Dybe og mørke farvenuancer med tydeligt markerede og klart afgrænsede pletter foretrækkes. Hvidt på kroppen skal dække fra 10 – 90%, men alle pletter – prikkede eller med hvidt, med eller uden hvidt i ansigtet, på hovedet eller ørerne – er lige fortrukne. Tanfarvede aftegn er almindelige og varierer fra cremefarvet til rustrød. Vildtfarvede pletter accepteres. Roan og skimlet er almindeligt, men for meget ”ticking” er ikke ønskelig. Skygger i pelsen er tilladt – også som en nuance i hovedet eller som ”penciling” på tæerne. Sort maske eller sort næseparti hos en hund, der ikke har sort i sine aftegn, er en alvorlig fejl. Nogle få hvide hår giver ikke en acceptabel aftegning. Den minimale hvide aftegning, der skal være større end 2,5 cm, består af en plet eller en stribe hvidt med hvid/rosa hud på forbryst eller krop.                                                                                                                 

 

 

Størrelse:                   Racen findes i to størrelsesvarianter.

                                  Miniature: 25,5 – 33 cm 

                                  Standard: 33 – 46 cm

     

                                 

      Fejl:                      Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang og dens indflydelse på hundens sundhed og velbefindende.

 • Rosenører hos en aktiv hund
 • Kødfarvet næse hos hunde med citronfarvet eller lys abrikosfarvet pels
 • Overtegnet med farvede prikker

Alvorlige fejl:                  

 • Kortbenet
 • Grå øjne hos hunde med anden pelsfarve end blå og blå/fawn
 • Kødfarvet næse hos hunde med andre pelsfarver end citron og lys abrikos
 • Sort maske eller sort næseparti hos hunde, der ikke har sort i aftegningerne.

 

                                                                                                                          

Diskvalificerende fejl:

                                  ·    Aggressive eller for sky hunde

 • Enhver hund, der tydeligt viser fysiske eller adfærdsmæssige abnormiteter, skal diskvalificeres.

                                  ·    Blå øjne – et eller begge

                                  ·    Kuperede ører

                                  ·    Ensfarvet uden hvide aftegn, tofarvet – hvor den ene farve ikke er hvid.

                                  ·    Tofarvet uden hvidt. Hunde med hvide aftegn, der er mindre end 2,5 cm.

 • Hårløse pletter
 • Utypiske eller bølget pels – ud over det i standarden nævnte.
 • Ensfarvet – undtagen hvid
 • Brindle eller merle
 • En hund over 6 måneder, der måler mindre end 25,5 cm og mere end 46 cm.

 

                                                                                                                                                                                                   

 

Bemærk:                   

 • Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.
 • Kun funktionsdygtige og klinisk sunde hunde med racetypisk bygning bør anvendes i avlen.

 

 

Dansk Kennel Klubs bemærkning:

Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl

 

W  W  W

 

 

Standarden udgivet af AKC/AHC 11.11.2009